Propište se ke spokojenějšímu JÁ: žurnálové psaní

Píšete si deník? Pokud ano, mám pro vás užitečné rady, jak z toho vytěžit maximum. Pokud ne, tak vám ukážu, proč určitě začít ?

žurnálové psaní

 

Slyšely jste to už tisíckrát: “Každá cesta začíná prvním krokem.”
Klišé, říkáte si. Ale přiznejme si – je to velmi pravdivé klišé.

Když chcete ve svém životě něco trvale změnit, nejde to naráz. Hned. Lusknutím prstu. Chce to čas, trpělivost, vytrvalost a odhodlání.

Stejně tak je tomu v případě, že ve svém životě toužíte BÝT dlouhodobě spokojení, pozitivní, vyrovnaní. Když toužíte ŽÍT v klidu, míru a s láskou. K sobě i ostatním.

Naštěstí ten první krok na vaší cestě ke změně může být i malý, na první pohled nevýrazný, krůček.

A přesně takovým je právě žurnálové psaní neboli žurnálová terapie. Psaní, které vám pomůže a postupně vás dovede k trvalé a pozitivní změně, což pozoruji i u svých klientek na koučovacích sezeních.

Žurnálování vám pomůže:

  • vyjadřovat se volně a autenticky.
  • nahlédnout do hloubky vaší duše a na váš život.
  • analyzovat vaše myšlenky, emoce a chování.
  • podívat se na souvislosti a spojitosti s odstupem a nadhledem.
  • odhalit vzorce, které se opakují a negativně vás ovlivňují.
  • prozkoumat, co se vaří pod pokličkou a vědomě to měnit a tvořit k lepšímu.

Už jen tím, že se svému tématu pravidelně věnujete, (ne)skutečně podpoříte sami sebe.

Co je podstatou žurnálového psaní?

My ženy (ale i muži) máme často tendence zametat pod koberec své emoce, a to nám vůbec nepomáhá. Potlačování emocí uvnitř sebe nám může způsobovat dokonce různé nemoci.

Tím, že se svými pocity začneme zabývat a začneme o nich žurnálovat, máme příležitost nahlédnout pod tu naši pomyslnou pokličku a zjistit, co se pod ní “vaří“. 

Pokud procházíme úzkostmi či depresemi a hledáme jejich příčinu, píšeme o svých emocích, zásecích, o stresových situacích. Žurnaling nás podpoří také v našem osobním rozvoji a na cestě za naším snem či vizí. 

Pomáhá nám právě tím, že se vyjadřujeme volně, autenticky a díky tomu pochopíme, proč se zrovna takto cítíme a můžeme s tím dále pracovat. Je to tedy léčebný nástroj, podpora našeho osobního rozvoje a naší kreativity. Píšeme proto, abychom pochopily své emoce, abychom pochopily, jak přijímáme okolní svět a co nám to říká o nás. 

Dáváme sobě a danému životnímu tématu fokus. Všímáme si toho, co se odehrává v naší hlavě (myšlenky), co se odehrává v našem těle (emoce) a jak se potom chováme.

A nejlepší na tom je, že nepotřebujete vůbec nic, pouze deníček, pero a znát svůj záměr.

Jak to celé funguje?

Tím, že píšeme o události z pohledu pocitů, které jsme při ní prožívaly, spustíme kreativní myšlení a doslova nás zavalí nápady a obrazce, které bychom vůbec nečekaly.

Čím více píšeme, tím více těchto uložených a skladovaných emocí budeme schopné uvolnit a díky tomu lépe porozumíme situacím, které se nám dějí.

Pochopíte, které situace se vám neustále opakují. A psaním o nich se na ně naučíte podívat z kontextu svého života.

Když procházíme těžkým obdobím (úzkostmi, depresemi, smutkem), vnímáme to, jako kdyby to bylo celý náš život. Jakmile o těchto těžkostech píšeme, mnohem snáze si uděláme odstup a uvidíme tuto událost jako jednu z mnoha v našem životě. Najednou jsme schopné přepsat vidinu toho, že máme zpackaný celý život.

Analyzujete myšlenky, emoce i vaše chování, hledáte mezi nimi souvislosti a spojitosti. Hledáte vzorce, které se vám opakují.

Žurnálování je jen pro vás samotné, takže se nemusíte bát, že by vás mohl někdo soudit nebo kritizovat. 

Pište ze srdce a plnou pravdu. Díky tomu se dostanete k samotnému jádru svých potíží. Když se prokopete k nejniternějším myšlenkám a pocitům, máte možnost je propustit a oprostit se od jejich zbytečné tíhy.

žurnálové psaní

Jak začít?

Určete si svůj záměr. Jaké téma chcete posunout, co chcete změnit k lepšímu? Záměr může být obecný, jako např. pozitivní myšlení, pochopení sebe, práce na sebehodnotě. Anebo konkrétní, třeba měřitelný podnikatelský cíl. 

Je pro vás náročné se sama v sobě vyznat? Velmi ráda vás podpořím >>koučováním<<. Vyvedu vás z hlubokého lesa vašich nejasností.

Během naší spolupráce si vzpomenete na to, co chcete, a objevíte cestu, jak toho dosáhnete.

Rády byste zahrnuly žurnálové psaní do svého života?
Stáhněte si mé tipy, jak s ním začít prakticky.

Žurnálová terapie – věda a fakta

Žurnálování slouží ke zlepšení emočního a fyzického stavu po traumatu, při problémech ve vztazích, když prožíváme smutek, závislosti, úzkosti, nemoci.

 

Počáteční výzkumy v této oblasti začaly již v 80. letech, zabývali se jimi převážně James Pennebaker a Sandra Beall. Zjistili, že expresivní a terapeutické psaní má efekt nejen na emoce, ale i na fyzické tělo. Psaní o náročné události, které vede k otevření emoce, posílí imunitní systém. Naopak potlačení této emoce vede k jeho oslabení.

 

Zjistili také, že žurnálové psaní podporuje léčbu pacientů na medikamentech a má pozitivní výsledky například při léčbě astmatu, choroby jater, revmatoidní artritidy, chronické nemoci pánevního dna i rakoviny.

 

Na Novém Zélandě byl prokázán pozitivní efekt i na hojení ran.

 

Další výzkumnici (Smyth a Lepore) prokázali pozitivní vliv při léčbě závislosti na drogách, posttraumatického syndromu i depresí.

 

V USA se úspěšně využívá žurnálová terapie s dětmi, které se staly obětí šikany. 

 

Pokud cítíte, že jsou vaše děti pod tlakem, podpořte je v tom, aby se mohly co nejvíce volně vyjadřovat. Můžete jim doporučit tento článek a třeba si založí svůj vlastní osobní žurnál. Nikdy jim ho ale nečtěte, jedná se totiž o citlivou a intimní zpověď, která má léčivý účinek pouze pro ně.